Familj och relationer
Familjehem, kontaktfamilj och kontaktperson
Kan du öppna ditt hem eller dela med dig av din tid? Det finns barn och unga som inte kan bo hemma eller behöver stöd. De är i behov av en vuxen utöver sina föräldrar – någon som kan finnas där ibland, ofta eller hela tiden.
Om du vill göra en insats för ett barn finns det flera olika sätt att engagera sig. Här kan läsa mer om vilket uppdrag som passar dig bäst.
Familjehem
Som familjehem öppnar du ditt hem för barn som av olika anledningar inte kan bo med sina föräldrar. Barnet kan bo en kortare eller längre tid hos dig. När ett barn är placerat i familjehem är utgångspunkten att barnet ska återförenas med sina föräldrar så fort målet med insatsen är uppnått. Men ibland är en återförening inte det bästa för barnet. Hur länge ett barn behöver bo i ett familjehem varierar mellan allt från en dag till hela sin uppväxt.
Anledningen till att ett barn behöver bo i ett annat hem än sitt eget kan vara flera. Det kan bero på att barnets föräldrar brister i omsorgen, missförhållanden som våld eller missbruk, barnets eget beteende eller att barnet är ensamkommande och anländer till Sverige utan föräldrar. När familjehemmet redan har en relation till barnet som placeras, exempelvis en släktning eller nära vän, kallas det nätverkshem.
Som familjehem är din uppgift att ge barnet daglig omsorg, en trygg tillvaro och en bra uppväxt. Du samarbetar nära med socialtjänsten för att säkerställa att barnets behov tillgodoses. Din insats kan omfatta att hjälpa barnet med skolgången, bidra till att barnet får hälso- och sjukvård, stötta barnet i kontakten med familj och vänner, samarbeta med barnets föräldrar samt informera socialtjänsten om hur barnet har det
Kontaktfamilj
Att vara kontaktfamilj innebär att du öppnar ditt hem för ett barn några gånger i månaden, för att till exempel erbjuda extra stöd, trygghet och tillgång till ett nytt nätverk. Du som kontaktfamilj fungerar som en viktig resurs för barnet och dess familj.
Ett barn kan behöva personligt stöd, trygghet och få komma till en ny miljö. Det kan också handla om att föräldrarna behöver hjälp för att kunna ta sitt föräldraansvar. I sådana situationer kan socialtjänsten besluta om insatsen kontaktfamilj. Hur ofta och hur länge barnet vistas hos dig beror på barnets behov, men det kan röra sig om några dagar och nätter i månaden. Uppdraget pågår så länge som barnet har behov av en kontaktfamilj. Det kan alltså röra sig om några månader upp till flera år.
Uppdraget handlar om att ge barnet stöd utifrån dess enskilda behov, till exempel ge barnet ett nytt nätverk eller rutiner, alternativt bryta en negativ utveckling hos barnet. I det kan ingå att ge barnet stöd med exempelvis läxläsning och fritidssysselsättningar. Det är viktigt att du lyssnar till barnets synpunkter och önskemål. Du behöver också ha kontakt med socialtjänsten och ibland med barnets föräldrar.
Som kontaktfamilj har du tystnadsplikt.
Kontaktperson
Socialtjänsten kan bedöma att ett barn behöver stöd i sin vardag. Det kan till exempel handla om att barnet behöver aktiveras på sin fritid eller få hjälp med skolarbete. Det kan också handla om att barnet behöver bryta sig loss från en olämplig miljö. I sådana situationer kan socialtjänsten utse en kontaktperson. Uppdraget pågår så länge som barnet har behov av dig som kontaktperson. Det kan alltså röra sig om några månader upp till flera år.
Uppdraget handlar om att ge barnet stöd utifrån dess behov. Det kan handla om att ge barnet ett nytt nätverk eller rutiner, alternativt bryta en negativ utveckling hos barnet. Du behöver också ha kontakt med socialtjänsten och ibland med barnets föräldrar.
För de barn som riskerar att hamna i exempelvis missbruk, kriminalitet eller socialt nedbrytande beteende kan en särskilt kvalificerad kontaktperson utses. Som särskilt kvalificerad kontaktperson ger du stöd och vägledning för att minimera dessa risker. Det kan också handla om att följa och motivera barnet till exempelvis skolarbete eller lämpliga fritidsaktiviteter. Du kan behöva ha kontakt med barnets skola och hjälpa till i myndighetskontakter.
Som kontaktperson eller särskilt kvalificerad kontaktperson har du tystnadsplikt.
Utredning
För att få bli uppdragstagare behöver du först utredas av socialtjänsten. Utredningens syfte är att avgöra om du är lämplig för uppdrag. Utredningen består bland annat av utredningssamtal, referenstagning samt registerkontroller. Om du utreds som familjehem eller kontaktfamilj genomförs hembesök och samtal med eventuella barn i familjen.
Utbildning och handledning
Som uppdragstagare erbjuds du utbildning samt kontinuerlig handledning.
Ersättning
Som uppdragstagare får du ersättning i form av ett arvode och en omkostnad för uppdraget. Ersättningen utgår från Sveriges Kommuner och Regioners rekommendationer.
Anmäl ditt intresse på ett av följande sätt:
- Skicka in en intresseanmälan via kommunens e-tjänst, se högerspalten på denna sida
- Ring en familjehemssekreterare via Medborgarservice 0921-620 00
- Skicka ett mejl till familjehem@boden.se
Följ oss gärna på Instagram @familjehemboden