Bodens kommun förenklad logotyp

Meny

En person som håller en tallrik med mat och glas med vin.

Tillsyn av serveringstillstånd

Så arbetar kommunen och andra myndigheter för att servering av alkohol sker enligt lag.

Uppdaterad:

Om tillsynen (syfte och ansvar)

Tillsyn, tillsammans med möjliga påföljder, gör att restauranger följer lagar och att branschen konkurrerar på sunda och lika villkor.

Vem som gör vad

  • Kommunen har det löpande tillsynsansvaret.
  • Polismyndigheten och kommunen gör den omedelbara tillsynen på restauranger.
  • Kommun och polis har även tillsyn över servering och detaljhandel med folköl.
  • Länsstyrelsen utövar tillsyn i länet och ger råd till kommunerna.
  • Polis, Kronofogden och Skatteverket ska lämna de uppgifter som tillsynsmyndigheten behöver.

Så här delas tillsynen upp

Inre tillsyn (kontroller mot andra myndigheter)

  • Kontroll av tillståndshavare gentemot Skatteverket, Kronofogden och Polisen.
  • Bedömning av ekonomisk skötsamhet och laglydnad.
  • Förutsätter ett nära samarbete med Länsstyrelse, domstolar och Räddningstjänst.

Yttre tillsyn (kontroller på plats)

  • Kontroll att alkoholservering sker enligt givet tillstånd och lag.
  • Bedömning av ordningsläget inne i lokalen och i närområdet.
  • Kontroll av att servering inte sker till underåriga eller märkbart berusade.
  • Kontroll av att ansvarig person finns på plats.
  • Genomgång av kassarutiner och marknadsföring av alkoholdrycker i lokalen.
  • Översyn av personalens anställningsformer.
  • Kontroll av brandsäkerhet och andra säkerhetsrutiner.

När tillsynen sker

  • Inre tillsyn kan ofta göras på kontorstid vid skrivbordet.
  • Yttre tillsyn sker på restaurangen, vanligtvis kvälls- och nattetid.

Vill du ta del av ett specifikt dokument? Kontakta Medborgarservice så hjälper vi dig att hämta ut och läsa dokumentet i sin helhet.

Kontakt

Medborgarservice

E-post: kommunen@boden.se

Telefon: 0921-620 00