Elev på el och energiprogrammet som håller på att dra el.

El- och energiprogrammet

El- och Energiprogrammet med yrkesutgång installationselektriker är programmet för dig som vill jobba självständigt med praktiska problem och utmaningar.

Om- och nyvalsperioden

På www.fyrkantensgymnasier.se kan du se om något program inte startar i vårt område.
Nu kan du logga in på https://fyrkanten.dexter-ist.com och se ditt preliminära antagningsbesked. Om- och nyvalsperioden inleds 6 april. Studie- och yrkesvägledaren låser upp din ansökan om du vill göra en ändring.
Tänk på att en del kommuner utanför Fyrkantens gymnasiesamverkan inte tillåter om- och nyval. Kontrollera detta med din studie- och yrkesvägledare på din skola.

27 April är sista dagen för om- och nyval. Efter 27 april kan man inte ändra ansökan längre.

Efter utbildningen kan du senare vidareutbilda dig inom andra branscher som fastighetsskötsel, driftteknik, larm, hissar, hemelektronik och hushållsel. El- och energiprogrammets utbildning är nära den verklighet som du senare kommer att möta i arbetslivet. Genom ett rakt språk, bra lokaler, beställningsuppdrag och omfattande arbetsförlagt lärande blir du redo att möta arbetsmarknaden.

  • Första året läser du kärnämnen och datorteknik, mekatronik, elektromekanik samt energiteknik.
  • Andra året elinstallationer, praktisk ellära, elkraftteknik och kommunikationsteknik.
  • Tredje året arbetsplatsförlagt lärande och fördjupningskurser som breddar kunskaperna

Efter avslutad utbildning kan du söka en betald lärlingsplats hos ett elföretag för att få ett yrkesbevis och bli förstaårselektriker. Yrket lämpar sig för killar såväl som tjejer.

Arbetsmarknaden för elektriker med godkända betyg är mycket gynnsam, platserna för arbetsförlagt lärande (APL) i Boden är fler än antalet elever.

Ladda ner dokument
El- och energiprogrammet
Senast uppdaterad: 2020-03-31