Tjej som går på Björknäs och kör lastbil. Grafik med Björknäsgymnasiets logotyp.

Fordons och transportprogrammet

Vi erbjuder möjlighet till grundläggande behörighet genom att välja kurserna Svenska/Svenska som andraspråk 2 och 3, och Engelska 6.

Lastbil- och mobila maskiner– Stora fordon

Som lastbils- maskinmekaniker gör du reparationer, service och felsökning av tunga fordon. Arbetet kräver kunskap inom mekanik, elektronik och IT. Kundkontakter blir allt vanligare vilket ställer krav på social kompetens.

Personbil – Mer än att bara byta

Personbilsmekaniker arbetar med allt från högteknologiskt finlir till handfast skruvande på lätta fordon. I takt med att bilutvecklingen tar enorma kliv framåt, förändras även yrket bilmekaniker då våra fordon består av ett stort antal ihopkopplade datorer som måste samverka.

Transport

Som yrkesförare kan du få arbeta med en mängd olika och spännande uppdrag. Köra långväga till utlandet, skogstransporter, distribution i storstadsmiljö eller transporter av farligt gods för att nämna några. Som yrkesförare får du ett mycket varierande arbete.

Läs mer om hur du ansöker

Certifikat 

Motorbranschcollege 

Motorbranschcollege 

Motorbranschcollege är en certifiering utfärdad av Motorbranschens Arbetsgivareförbund och IF Metall. Certifieringen betyder att skolan har ett stärkt samarbete med företag i motorbranschen. 

Läs mer om Motorbranschcollege här! 

 

 

 

 

Ladda ner dokument
FT-programstruktur
Senast uppdaterad: 2023-11-27