GameDev-programmet – Nationell spelutbildning
Är du intresserad av spelindustrin och vill samtidigt läsa ett högskoleförberedande program? Då är GameDev-programmet det rätta gymnasieprogrammet för dig.
GameDev-programmet är en särskild variant av estetiskt program med inriktning mot spelutveckling. Eleverna kommer bland annat att lära sig att utveckla dataspel, skriva interaktiva berättelser och skapa underhållande spelmoment. Det första året kommer alla att läsa samma kurser för att sedan välja fördjupningsområden.
Utbildning sker i nära samarbete med Boden Gamecamp (som tillhandahåller eftergymnasiala spelutbildningar), har nationellt intag.
Antagningsprocess
Här är gällande antagningsprocess för start av läsåret 22/23:
- 2022 - 17 november hade vi öppet hus på Björknäsgymnasiet
- 2023 – 9 januari öppnar antagningen
https://www.fyrkantensgymnasier.se/bra-att-veta/ansokan/ - 2023 – 17 januari har vi öppet hus på Boden Business Park klockan 15 - 18
2023 – 6 februari stänger antagningen - 2023 – 20 februari börjar vi kalla till intervjuer vecka 12, samtliga behöriga/obehöriga med 1’a-handsval kommer intervjuas.
- 2023 – vecka 12 sker intervjuer med arbetsprover
- 2023 – 19’e april öppnar omvalsperioden i vårt område
- 2023 – 5’e maj stänger omvalsperioden i vårt område
- 2023 – ungefär vecka 22 sätter grundskolorna betygen
- 2023 – ungefär vecka 23 genomförs kompletterande intervjuer
- 2023 – ungefär vecka 27 går slutgiltiga beskeden ut till administrationen
https://fyrkanten.dexter-ist.com öppnas.
Här finns ditt slutliga antagningsbesked. - 2023 – 24'e juli är sista dag att tacka JA eller NEJ till erbjuden plats.
Boende
Till starten ht-2023 har vi nöjet att informera att vi har garanterat boende för elever från andra kommuner som startar sina studier augusti 2023 på GameDev-programmet. I länklistan till höger (på desktop) eller nederst (mobil) på denna sida hittar ni mer information runt boende. Här är filen.
Arbetsprov
Bedömning - Arbetsprovet visar oss dina förmågor av spel/spelutveckling.
- I det praktiska arbetet mäter vi dina kunskaper i berättande (upp till 7p)
- bildspråk/komposition/teknik/redigering (upp till 7p)
- Dessutom kan du få upp till 6p från intervjun, där vi mäter helhetsförståelsen kring spel/spelutveckling samt din förmåga att förklara idéer och processer.
Sammantaget ger det som mest 20p. Arbetsprovet motsvarar de huvudsakliga kunskapskrav som finns i kurserna på gymnasiet. Bedömningen genomförs av personal från Björknäsgymnasiet och Changemaker Education. Lägst provpoäng 160 krävs i arbetsprovet för behörighet till utbildningen. Om det är fler sökande än platser kommer meritvärdet användas.
Arbetsprovet består i att man beskriver hur ett favoritspel skulle kunna återskapas med egen touch. Det nyskapade spelet ska på tydligt sätt skilja sig från originalet, till exempel genom ett annorlunda grafiskt uttryck, att det utspelar sig i en annan miljö eller med en förändrad story.
Efter sök periodens slut blir du kallad till en intervju där du får berätta om ditt arbetsprov. Intervjuer hålls under vecka 12 och tar ca 10-15 minuter.
Teknik och tema är valfritt så länge det visar ditt intresse för att berätta med bilder och du muntligt kan förklara för oss hur du tänkte när du skapade arbetsprovet. Det kan till exempel vara en film, en animation, en tecknad serie eller några stillbildsfotografier som tillsammans beskriver en händelse.
Själva intervjun kommer ske på Teams med kamera så du kan dela filmer med mera med oss. Själva intervjun kommer spelas in som bedömningsunderlag.
Ladda upp materialet på molnet (exempelvis Google Drive) i en mapp och efter intervjun delar du länken till mappen med oss. Har du skapat ditt arbete analogt (ex. teckningar) visar du upp materialet i kameran.
Ansökan
Om du bor i fyrkanten så gör du din ansökan enligt instruktionerna på sidan ansökan och antagning.
Om du bor utanför fyrkanten (Boden, Luleå, Piteå och Älvsbyn) så gör du din ansökan via din studie- och yrkesvägledare.
Frågor
Har du funderingar? Kolla in vår FAQ-sida.