Gruppbild på elever som går anläggning på Björknäs. Grafik med Björknäsgymnasiets logotyp.

Bygg- och anläggningsprogrammet

Bygg och anläggningsprogrammet i Boden erbjuder elever fullständig yrkesutbildning med högskolebehörighet.

Vilken inriktning du väljer beror på dina intressen. Gemensamt för alla är att du efter utbildningen kan läsa vidare, anställas som lärling på något företag eller kanske starta ett eget företag.

Under första året provar du dig fram inom inriktningarna för att under vårterminen göra ditt val. Om du mest gillar att jobba med trä, erbjuder vi dig utbildning där vi lär dig bygga väggblock, traditionell lösvirkesbyggnad, takkonstruktioner, betong och armering. Gillar du hjullastare, grävmaskiner och tungt motorljud så finns Anläggningsfordon för dig. Förutom maskinkörning med toppmoderna maskiner erbjuder vi dig behörighetskurser och körkortskunskap B.

Sista året innehåller minst 15 veckor APL. Ett arbetsplatsförlagt lärande i företag som ger dig förutsättningar att vara yrkesverksam.

Under de tre år du studerar hos oss har du möjlighet att läsa de kurser som krävs för grundläggande behörighet för att söka vidare till universitet och högskola. 

Efter dina tre år på Bygg- och anläggningsprogrammet kan du ta jobb som lärling på ett företag. Som anläggningsförare tar det 24 månader och för dig som husbyggare tar det 36 månader att nå ditt yrkesbevis. 

Läs mer om hur du ansöker

Ladda ner dokument
BA-anläggningsprogramstruktur
Ladda ner dokument
BA-husbyggnadprogramstruktur
Senast uppdaterad: 2023-11-27