Filmer

Du kan söka filmer i bibliotekskatalogen. Vi kompletterar gärna filmutbudet av drama och dokumentär. Se Swedish films hemsida.

Låna DVD-spelare

Det finns tre CD/DVD-spelare att låna. För att spela upp filmer med CD/DVD-spelaren, ladda ned VLC media player, som är ett gratisprogram för att spela upp DVD-filmer. Vi har även en Blu-ray/DVD spelare som kopplas till TV:n.

Skolfilm Norrbotten

Skolfilm Norrbotten kan lärare och elever i Norrbotten se på strömmande utbildningsfilm, serier och UR-program. Om du är elev måste du skapa ett eget konto först. Filmerna har visningsrättigheter och får även visas i klassrummet.

För skolan

Filmer kan laddas ner till datorn från Utbildningsradion, Nationalencyklopedin och Mediacenter Norrbotten.‚Äč Fråga läraren om lösenord och inloggning.

Recensioner och handledningar 

Handledningar till många av våra filmer kan sökas under Svenska filminstitutet, film för skolan. 

En bra sida med tidningars och tidskrifters recensioner av nya filmer är kritiker.nu. 

Det finns mycket information om filmer recensioner i International Movie Database.

Filmatiserade böcker

Böcker som blivit film hittar du i Based on the Book.

Alex författarlexikon kan du se vilka böcker som blivit filmatiserade.

Cineasterna

På Cineasterna kan ni låna e-film. Detta innebär att ni lånar en film precis som en e-bok och tittar på den direkt på datorn eller surfplattan. Det finns ca 3 000 filmer att låna på Cineasterna från 82 olika länder på 52 olika språk. Vissa filmer har svenska undertexter men inte alla. Efter lånet är filmen tillgänglig i 48 timmar.

Använd Google Chrome för bästa resultat. Välj Bodens stadsbibliotek i rullistan. Ni kan sedan välja att antingen skapa ett konto eller uppge lånekortsnummer och PIN-kod när ni lånar. Om ni är osäkra på vad ni har för PIN-kod kan ni kontakta Emelie Pettersson via Teams eller mejla emelie.pettersson@boden.se.

Man får max låna 4 e-filmer per månad. Observera att det finns en maxgräns i kommunen för hur många filmer alla låntagare totalt får låna per månad. Detta innebär att även om man har kvar sina e-lån för denna månad så kan man inte låna förrän nästa månad. Så det gäller att vara ute i god tid om det finns en e-film som man absolut vill se!

Senast uppdaterad: 2021-02-23