Idrottsinriktningar

Björknäsgymnasiet har flera valmöjligheter för dig som är idrottsintresserad. Här finns nationellt godkända idrottsutbildningar för elitsatsningar inom handboll och skidskytte samt lokalt utformade idrottsutbildningar med ishockey och fotboll på schemat.

Idrottsutbildningarna har som mål att du ska utvecklas som person och få goda kunskaper både i skolan och i din idrott.

Är du aktiv inom någon idrott och är intresserad av att kombinera en fortsatt satsning på din idrott med studier tar du kontakt med ditt specialförbund eller direkt med skolan innan du söker gymnasieskolan, så får du ytterligare information.

Nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU)

På Björknäsgymnasiet kan du kombinera dina studier med elitidrott inom handboll och skidskytte. Till platserna på de nationellt godkända idrottsutbildningarna blir du uttagen av respektive specialidrottsförbund. Efter att ha blivit antagen till NIU delen ansöker du till ett nationellt gymnasieprogram i vanlig ordning.

Lokalt utformade idrottsutbildningar (LIU)

Vill du kombinera någon av idrotterna fotboll och ishockey med ett nationellt gymnasieprogram? Är du aktiv inom någon idrott och är intresserad av att kombinera en gymnasieutbildning med fortsatt satsning på din idrott. Då kan du välja att läsa lokal idrottsutbildning (LIU).

Följande program går att kombinera med NIU och LIU:

  • Ekonomiprogrammet
  • El- och energiprogrammet
  • Teknikprogrammet 
  • Vård- och omsorgsprogrammet

Du som är intresserad av våra idrottsutbildningar bör prata med din studie- och yrkesvägledare för mer information.

Mer information hittar du under idrotts egna sida

Senast uppdaterad: 2023-01-27