Elev som tittar rätt in i kameran och ler. Grafik med Björknäsgymnasiets logotyp.

Teknikprogrammet

Här hos oss på Björknäsgymnasiet har vi två inriktningar av Teknikprogrammet: Informations- & Medieteknik samt Design & Produktutveckling.

I vårt teknikprogram är du som elev viktigast!

Väljer du teknikprogrammet kommer du att få uppleva mycket under din studietid! Förutom grundläggande behörighet ges även möjlighet att skaffa behörighet till tekniska utbildningar på universitet och högskolor genom att du läser kurser i matematik, kemi och fysik. Du kan kombinera dina studier med specialidrott (NIU/LIU).

Design- och produktutveckling

Design- och produktutveckling är en inriktning som ger dig färdigheter inom designprocess, designmetodik, datoriserad digital design samt konstruktion. Du lär dig skissa, måla, designa och konstruera egna produkter utifrån kriterier som funktion, miljö, ergonomi och form. Du lär dig även konstruera utifrån krav på hållfasthet och materialval. Dina idéer förverkligar du med hjälp av skissteknik, modellbygge och datorstyrd konstruktion (CAD). Arbetena realiseras i vår välutrustade verkstad där vi har laser, 3D-skrivare, CNC fräs och plasmaskärare.

Informations- och medieteknik

Informations- och medieteknik är en inriktning där du får lära dig programmering, webbutveckling samt datorernas hård- och mjukvara. Du får lära dig göra kreativa hemsidor, skapa appar, arbeta med nätverksteknik och programmera robotar. Går du den här inriktningen får du möjlighet att bekanta dig med ”Internet of Things”.

Innovationstävlingar, Ung Företagsamhet och Teknikcollege (Tc)

På teknikprogrammet får du utveckla dina entreprenöriella förmågor. Du får delta i kreativa innovationstävlingar knutna till pågående kurser. Hos oss är Ung Företagsamhet en självklarhet och när du går i årskurs tre får du driva ett UF-företag med dina kompisar. Hela fredagen ägnas åt företagande och teknikutveckling i kurserna entreprenörskap, teknik-specialisering och gymnasiearbete.

Teknikprogrammet i Boden är en certifierad utbildning och en del i Teknikcollege Norrbotten. Vi har ett branschråd kopplat till vår skolverksamhet och vi har samarbete med andra Tc-knutna skolor i Luleå, Kalix och Piteå.

Gymnasieingenjör (TE4)

För vårt fjärde år är läget att vi håller på att författa vår ansökan för ett förnyat förtroende hos skolverket. 

Läs mer om hur du ansöker

Ladda ner dokument
Teknikprogrammet programstruktur
Senast uppdaterad: 2024-09-19