Skolbarn som sitter tillsammans och äter lunch.

Skolmåltider

Personalen i kostavdelningens kök lagar näringsriktig mat till barn och ungdomar i skolor och några förskolor. Maten som serveras i skolor och förskolor följer de riktlinjer som Livsmedelsverket har utformat. Det främsta målet med skollunchen är att den ska tillgodose 30 % av elevernas dagliga närings- och energibehov. Maten ska vara variationsrik samt njutningsfull och inbjudande.

Skollunchen består varje dag av lagad huvudrätt, hårt bröd, smörgåsmargarin, salladsbord, ekologisk mjölk och vatten.

Specialkost

Skollunchen/specialkosten lagar vi i Björknäsgymnasiets kök och Harads kök (tillagningskök). Mottagningskök är skolrestaurangerna vid Brönjaskolan, Mårängsskolan, Sandenskolan,  Fagernässkolan, Hedenskolan, Prästholmsskolan, Stureskolan, Svartbjörnsbyns skola och Torpgärdsskolan.

Vi serverar  ett vegetariskt alternativ alla dagar.

Utbildningsnämnden har beslutat 2018-03-22 §27 ärende UBN 2018-49 att de olika koster som erbjuds barn och elever, utöver den ordinarie maträtten och vegetarisk maträtt som innehåller mjölk och ägg är specialkoster som behövs på medicinska grunder. Utbildningsnämnden beslutade också att specialkost på medicinska grunder ska styrkas av intyg från legitimerad läkare eller legitimerad dietist med undantag för laktosfri kost. Inför det nya läsåret 2018-19 ska ansökan om specialkost göras i god tid inför terminsstarten. Vårdnadshavare ansöker årligen via kommunens e-tjänster. Nytt är att intyg från legitimerad läkare eller legitimerad dietist ska bifogas ansökan om specialkostbehovet. Laktosfri kost beviljas även om läkarintyg saknas.
 

Viktigt för dig med specialkostintyg

  • Från och med höstterminen 2014 måste även du som sedan tidigare har lämnat ett specialkostintyg lämna in nytt intyg inför varje hösttermins start. 
  • Om du byter skola under terminerna eller av någon anledning inte har behov av din specialkost kortare eller längre perioder måste det meddelas till Kostavdelningen på telefonnummer 0921-620 00, Bodens kommuns växel.
  • Om du, utan att meddela oss, inte äter din specialkost slutar vi att tillaga den efter en arbetsvecka.
  • Vårdnadshavaren ansvarar för information om specialkost till övrig berörd personal på skola/förskola/fritids.


Välkommen till din skolrestaurang!

Ladda ner dokument
Skolmatsedel Vårterminen 2021
Senast uppdaterad: 2021-01-12